Menu

Ajankohtaista

SELVIYTYJÄT NÄYTTELY VUOHIJÄRVEN LUONTO- JA KULTTUURITALOSSA KESÄLLÄ 2017

02.12.2016

Vuohijärven luonto- ja kulttuuritalon kesän 2017 näyttelyllä juhlistetaan itsenäistä Suomea. Näyttelykokonaisuus Selviytyjät kuvaa suomalaisten eläinten elämää ja koskettavia luontonäkymiä ainutlaatuisella tavalla.

 

Professori Jussi Mäntynen (1886-1978) oli realistisista eläinaiheistaan tunnettu kuvanveistäjä. Eläinten luonnossa tarkkailun ja konservaattorin työn myötä Mäntynen pääsi tutustumaan läheltä eläinten anatomiaan. Ilmeikkäiden eläinveistosten aiheet oli poimittu Suomen luonnosta. Eläimistä etenkin Suomen kansalliseläin karhu ja kansallislintu joutsen olivat usein hänen töidensä aiheena.

 

Suomen luontokuvaajien kärkeen kuuluvan lintukuvaaja Markus Varesvuon (s. 1960) tunteisiin vetoavat kuvat vievät katsojan pohjoisten lintujen talviseen maailmaan. Kansainvälisesti tunnustettu kuvaaja on vanginnut luontokuviin yksityiskohtia, joita silmä ei ehdi tavallisesti havaita.

 

Kuvataiteilija, biologi ja psykologi Minna Pyykön (s. 1967) maalaukset pohjautuvat Suomen luonnon eri vuodenaikoihin. Teoksissaan hän kuvaa elämän mysteereitä, jotka ovat jatkuvasti ympärillämme. Maalauksissa on voimaa ja rosoa, herkkyyttä ja haurautta, sattumaa ja suunnitelmallisuutta, aivan kuten luonnossakin.

 

Ainutlaatuinen vierailukohde

 

Vuohijärven luonto- ja kulttuuritalo on lukeutunut Suomen suosituimpiin kulttuurimatkailukohteisiin jo vuodesta 2015. Repoveden kansallispuiston läheisyys ja luonnon tarjoama inspiraatio ovat nähtävissä vuosittain vaihtuvien kesänäyttelyiden teemoissa. Aikaisemmin kirkkona toiminut rakennus huokuu arvokkuutta. Näyttelyiden estradina toimivan kulttuurisalin lisäksi talon yhteydessä toimii kesäkahvila, putiikki, galleria, matkailuinfopiste sekä kesällä 2016 avautunut rakkauspuisto, Peukaloisen puutarha.

Rakkauspuistossa yhdistyy kukkien ja taiteen kauneus. Toisilleen rakkaat ihmiset voivat kiinnittää rakkauslukon sinetiksi kuvanveistäjä Heikki Häiväojan suunnittelemaan veistokseen Koivu ja tähti.

 

Selviytyjät – näyttely esillä Vuohijärven luonto- ja kulttuuritalossa 3.6.–27.8.2017 joka päivä klo 11–18.

 

White-tailed Eagle (Haliaetus albicilla) Norway October 2014

Kuva: Markus Varesvuo: Merikotka

Design: Haaja